Bezpieczeństwo żywnościowe w dobie globalnych zmian polityczno-ekonomicznych
19.04.2023 r., środa
11.30-12.30
Panel dyskusyjny
Bezpieczeństwo żywnościowe w dobie globalnych zmian polityczno-ekonomicznych
Ten aspekt nabiera szczególnego znaczenia w ostatnim czasie, przede wszystkim od momentu wystąpienia pandemii Covid-19 oraz wybuchu wojny w Ukrainie. Te dwa wydarzenia kompletnie przewartościowały podejście do bezpieczeństwa żywnościowego rozumianego tak pod względem dostępności ilościowej żywności jak i jej przystępności cenowej. Coraz większym problemem dla rosnącego odsetka społeczeństwa staje się jej dostępność cenowa.
Moderator: Marek Sokół, Instytut ESG
Paneliści:
- Jan Krzysztof Ardanowski, Poseł na Sejm RP, Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi w latach 2018-2020
- Dariusz Goszczyński, Prezes Zarządu Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej
- dr hab. inż. Anna Milczarek, prof., Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach
- dr hab. Adam Niewiadomski, prof., Uniwersytet Warszawski
- Rafał Romanowski, Sekretarz Stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi
- dr Czesław Siekierski, Poseł na Sejm RP