Organizator:

Bezpieczeństwo żywnościowe w dobie globalnych zmian polityczno-ekonomicznych

Podziel się

19.04.2023 r., środa

11.30-12.30

Panel dyskusyjny

Bezpieczeństwo żywnościowe w dobie globalnych zmian polityczno-ekonomicznych

Ten aspekt nabiera szczególnego znaczenia w ostatnim czasie, przede wszystkim od momentu wystąpienia pandemii Covid-19 oraz wybuchu wojny w Ukrainie. Te dwa wydarzenia kompletnie przewartościowały podejście do bezpieczeństwa żywnościowego rozumianego tak pod względem dostępności ilościowej żywności jak i jej przystępności cenowej. Coraz większym problemem dla rosnącego odsetka społeczeństwa staje się jej dostępność cenowa. 

Moderator: Marek Sokół, Instytut ESG

Paneliści:

  • Jan Krzysztof Ardanowski, Poseł na Sejm RP, Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi w latach 2018-2020
  • Dariusz Goszczyński, Prezes Zarządu Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej
  • dr hab. inż. Anna Milczarek, prof., Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach
  • dr hab. Adam Niewiadomski, prof., Uniwersytet Warszawski
  • Rafał Romanowski, Sekretarz Stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi
  • dr Czesław Siekierski, Poseł na Sejm RP