Ochrona lasów a bezpieczeństwo żywnościowe
19.04.2023 r., środa
14.00-15.00
Panel dyskusyjny
Ochrona lasów a bezpieczeństwo żywnościowe
- Jak chronić lasy i promować zrównoważoną gospodarkę leśną
- Dlaczego bezpieczeństwo żywnościowe zależy od stanu naszych lasów?
- Wyzwania stojące przed rolnictwem związane z celami zrównoważonego rozwoju
Opis: Ochrona lasów i ekosystemów naturalnych, wdrożenie zrównoważonej gospodarki leśnej to kluczowe zadania, bez których zaliczenia możemy przegrać walkę z pogłębiającym się kryzysem klimatycznym. Lasy pokrywają prawie 1/3 powierzchni Ziemi, zapewniają nie tylko bezpieczeństwo żywnościowe i schronienie dla różnych form życia, ale odgrywają również kluczową rolę w zwalczaniu zmian klimatycznych i ochronie bioróżnorodności. Jakie wyzwania stoją przed polskim rolnictwem w związku z przyjętymi przez państwa ONZ celami zrównoważonego rozwoju? W jaki sposób możemy chronić lasy i promować zrównoważoną gospodarkę leśną?
Moderator: Damian Kuraś, Instytut ESG
Paneliści:
- Juliusz Bolek, Przewodniczący Rady Dyrektorów Instytutu Biznesu
- dr Andrzej Grzyb, Poseł na Sejm RP, Członek Sejmowej Komisji Ochrony Środowiska, Zasobów Naturalnych i Leśnictwa
- Jan Tabor, Zastępca Dyrektora Generalnego Lasów Państwowych
- Kamil Wyszkowski, Dyrektor Wykonawczy, UN Global Compact Network Poland