Gleba i woda jako determinanty dla produkcji żywności oraz łagodzenia zmian klimatycznych
Teza: Właściwa gospodarka wodna to nie tylko melioracje główne i szczegółowe lecz również odpowiednie planowanie i prowadzenie produkcji rolnej. Uwzględniając założenia Europejskiego Zielonego Ładu, w tym Strategii na rzecz ochrony gleb 2030 , wdrożenie jakich działań w perspektywie krótko- i długookresowej pozwoli na zwiększenie retencji wody w glebie i jej zasobności?
Dzień I
12:45 - 13:45
Panel dyskusyjny
Gleba i woda jako determinanty dla produkcji żywności oraz łagodzenia zmian klimatycznych
SPONSOREM panelu dyskusyjnego jest ANWIL S.A. producent nawozów
CANWIL z magnezem i CANWIL S z siarką.
Moderator: Karol Bujoczek, Top Agrar Polska
Do udziału w panelu zostali zaproszeni:
- Jan Krzysztof Ardanowski, Przewodniczący Rady ds. Rolnictwa i Obszarów Wiejskich przy Prezydencie RP, Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi w latach 2018-2020
- dr Jacek Janiszewski, Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi w latach 1997-1999
- Roman Jagieliński, Minister Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej w latach 1995-1997
- dr hab. inż. Krzysztof Pakuła, Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach
- prof. UPP dr hab. Tomasz Piechota, Katedra Agronomii, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
- prof. dr hab. inż. Tomasz Okruszko, prorektor ds. nauki Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie