Zrównoważone rolnictwo a bezpieczeństwo żywnościowe w nowej sytuacji geopolitycznej
Zagadnienia: Zrównoważone modele rolnictwa – czyli jakie? | Polityka ESG w nowych realiach - szansa czy zagrożenie dla polskiego rolnictwa? | Jak pogodzić interes polskich rolników z wymogami zrównoważonego rozwoju? | Wpływ wojny w Ukrainie na rolnictwo: dostępność i ceny nawozów, surowców, pasz i żywności | Jak ekstremalne zjawiska zewnętrzne jak COVID, czy wpływ wojny w Ukrainie może wpłynąć na sektor rolniczy i odporność łańcuchów wartości?
DZIEŃ I
16:00 - 17:20
Panel strategiczny
Zrównoważone rolnictwo a bezpieczeństwo żywnościowe w nowej sytuacji geopolitycznej
Sponsorem panelu strategicznego jest Orlen Paliwa Sp. z o.o. posiadająca w swojej ofercie gaz grzewczy i instalacje zbiornikowe oraz paliwa dla rolnictwa.
Organizatorem panelu jest Instytut ESG
Moderator: Damian Kuraś, dyrektor Instytutu ESG, wiceprezes Fundacji im. XBW Ignacego Krasickiego
I część panelu: Zrównoważone modele rolnictwa
- Wojciech Mojzesowicz, Minister Rolnictwa w roku 2007
- prof. dr hab. Michał Jerzak, Katedra Finansów i Rachunkowości, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
- Andrzej Szumowski, Prezes Zarządu Stowarzyszenia Polska Wódka
- Jan Kolbusz, Główny Technolog Szef Sprzedaży Mikrobiotech
II część panelu: Polityka ESG w nowych realiach - wpływ wojny w Ukrainie na rolnictwo
- Rafał Romanowski, Sekretarz Stanu, Pełnomocnik Rządu ds. Kształtowania Ustroju Rolnego, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
- Joanna Kasowska, Dyrektor Jakości i Standardów Zarządzania Żywnością, Żabka Polska
- Monika Piątkowska, Prezes Izby Zbożowo-Paszowej
- Mirosław Maliszewski, Prezes Związku Sadowników RP